Tallinn Music Week 2016

 

 TALLINN MUSIC WEEK 2016 (TMW)  festivaali

 

Matka alkoi huhtikuun alun perjantaiaamuna Eckerö Linen M/s Finlandian Nosturi baarissa. Esiintymässä laivalla oli joku suomalainen ikivihreitä soittava iskelmä trio – hohhoijaa. Milloin laivayhtiö satsaisi enemmän rokkaavampaan bändiin, joka ei kuulostaisi yhtä väsyttävältä. Olipa menomatkalla paljon kestämistä, kun näköalakin laivalta oli pelkkää sumua.

 

Johan helpotti, kun pääsi ulos laivasta ja lyhyt kävely Tallinnan keskustaan piristi kummasti. Festariliput vaihdettiin Nordic Hotel Forumin aulan TMW lipunvaihto-pisteessä rannenauhaan jota näyttämällä pääsi jokaiselle TMW:n keikalle – ja niitähän riitti. Ranneke oikeutti sisäänpääsyyn myös loppuunmyydyillekin keikoille! Lipunvaihtopisteeltä saatu ohjelmalehtinen oli hyvä apuväline aikataulujen suunnittelussa.

 

Hotelliin kirjautumisen jälkeen tuli aluksi tutustuttua TMW-TASTES -ravintoloiden tarjontaan ja ensimmäiseksi kohteeksi tuli valittua ravintola Kuldamokk (Falgi tee 3), jossa oli ns. välimeren menu. Sisätilat olivat pienet, mutta tunnelmalliset ja iltapäivällä takassa oli jopa tuli. TMW-rannenauhalla sai 10 % alennuksen ruoka annoksista. Ruoka oli hyvää, niin kuin melkein jokaisessa Tallinnan ravintolassa. Sieltä harvemmin saa huonoa ruokaa.

 

Ilta alkoi Tallinnan vanhaan kaupunkiin tutustumisella ja ryhmämme eksyikin ex tempore Niguliste Church salin kuorokeikalle. Collegium Musicale -kuoro oli juuri aloittamassa, joten jäimme kuuntelemaan Pink Floyd -tyylistä kuorolaulua mahtavassa kirkkosalissa, jossa suhinaa ja muita ääniä riitti ensimmäisen laulun aikana.

 

Seuraava kohde vanhassa kaupungissa oli vanha ja mielenkiintoinen kolmen kerroksen Mustapaede Maja, jossa The Revolutionary Army of the Infant Jesus aloitti juuri suurimmassa salissa. Bändin omituisuus oli, että kitaristit soittivat selin yleisöön päin ja oboen soittaja piiloutui kitarakamojen taakse. Bändin musiikki oli hyvin mieltä rauhoittavaa. Mustapaeden Majan kellarisokkelosta löytyi sali 1, jossa oli esiintymässä eestiläinen Machineries of Joy. Tämän jälkeen alkoikin jo kaipaamaan enemmän rokkaavampaa musaa, joten suuntasimme kohti Von Krahl -teatterin kahta lavaa. Von Krahlissa oli esiintymässä yläkerrassa eestiläinen Holy Motors, joka soitti indie rokkia täydelle salille. Puutteellisen ilmastoinnin takia salissa oli hyvin tunkkaista.

 

Illan TMW:n tarjonta oli niin kattava, että oli vaikea päättää, minne päin suuntaisimme seuraavaksi. Päädyimme tsekkaamaan uutta Telliskivi-aluetta, josta on parissa vuodessa tullut Tallinnan hipster-paikka monine gurmee-ravintoloineen ja kauppoineen. Keikkapaikkana oli esim. erään teollisuusrakennuksen neljännessä kerroksessa oleva sali, jossa kengät piti jättää narikkaan. Päädyimme lopulta uudehkoon Vaba Lava -teatteriin, jossa oli Jazz ilta. Saapuessamme paikalle, oli esiintymässä mainio latvialainen trio, Sheep Got Waxed, jossa saxofonisti käytti ahkerasti kitarapedaaleja soundinsa luomiseen. Suuremmassa salissa puolestaan oli esiintymässä suomalainen Elifantree. Seuraavana kohteenamme oli ravintola F-hoone, jossa Red Bull Music Academy isännöi koko illan aina yön aamutunneille asti. Esiintyjinä siellä olivat mm. suomalainen Stiletti-Ana ja Jay Kay USA:sta.

 

Ikävä kyllä, monen ravintolan ruokapuoli oli sulkeutunut jo klo. 23, joten Telliskivestä ei yöruokaa löytynyt. Niinpä matka suuntautui takaisin vanhaan kaupunkiin Hell Hunt -ravintolaan, jossa oli toimiva kasvismenu myös yöllä.

 

Seuraava päivä alkoi jälleen reissulla Telliskiveen, jossa esiintyjiä riitti koko lauantai-iltapäivälle. Näistä jäivät erityisesti mieleen eestiläinen Lexsoul Dancemachine ja erinomainen suomalainen Eternal Erection bändi, jotka soittivat Funky bussin katolla. Vaikka olikin aurinkoinen iltapäivä, niin kylmyys kyllä tuntui pienellä tuulella.

 

 

Telliskiven jälkeen siirryimme taas syömään Tallinnan vanhaan kaupunkiin, jossa tarjontaa riitti jokaiseen makuun. Löysimme myös vegaani-ravintola Vegan V:n.

 

Lauantaina alkuilta meni Klub Kelmin tarjonnan tutustumiseen. Tämä kulttuuriklubi on vanhassa kaksikerroksisessa rakennuksessa Tallinnan vanhassa kaupungissa. Toisen kerroksen 1-salissa oli juuri aloittamassa folk-vaikutteinen, venäjänkielinen, mutta eestiläinen Nastia Kreison. Heti perään aloitti 2-salissa mainio venäläinen bändi, Gromyka, vauhdikkaalla rokkaavalla meiningillä!

 

 

Petrozavodskilaisen Gromyka yhtyeen meininki pani koko salille viban puntteihin; musa oli sekoitus garage rockia, discoa ja Sputnik-soundia, jota bändin laulaja loihti Stylophone 350 syntikasta. Bändi lauloi ainoastaan venäjäksi, joten kappaleiden sanoma meni kyllä ohi. Tämä oli ehdottomasti TMW-festarin mielenkiintoisin bändi tähän mennessä.

 

Kelm-klubilta matka jatkui vanhan kaupungin kupeeseen Woodstock ravintolan alakerran kellari-holvisaliin, jossa soitti sveitsiläinen mimmirock-duo, Chikitas. Heidän jälkeen esiintyi tamperelainen Death Hawks, jonka progemeininki sai salin täyteen suomalaisia. Näiden keikkojen jälkeen siirryimme takaisin vanhaan kaupunkiin ja Von Krahl -teatteriiin.

 

Von Krahl -teatterin saleissa oli lauantaina ns. Tuska Festival -ilta, jossa musiikki oli koko illan vähän raskaamman puoleista. Mainio venäläinen metalliyhtye, nimeltään Psychea, oli juuri soittamassa teatterin yläkerran salissa, joka oli taas tupaten täynnä yleisöä, ja puutteellisen ilmastoinnin takia siellä oli todella hikisen nihkeää. Bändillä oli kylläkin todella hyvä meininki lavalla. Alakerrassa soitti seuraavaksi suomalainen Mokoma, joten päätimme vaihtaa keikkapaikkaa samalla haukaten hieman raitista ilmaa.

 

Eksyimme vahingossa vanhan kaupungin Kino Soprukseen, jossa esiintyi vauhdikas Berliiniläinen indie rock -bändi, Soda Fabric. Samassa rakennuksessa Hollywood diskossa oli aamutunneille asti reivit, joissa oli esiintymässä mm. eestiläinen Cartoon.

 

Sunnuntain ohjelmana oli tutustua Design Market -tapahtumaan Tallinnan sataman lähellä olevassa, vanhana lämmityslaitoksena toimineessa, Kulttuurikatel-rakennuksessa, joka on hiljakkoin muutettu kulttuuritilaksi, mutta vanhat kattilat on jätetty osittain paikoilleen.

 

 

Tarkoituksena oli myös tutustua TMW-ART -näyttelyihin sunnuntaina, mutta suurin osa paikoista oli sulkenut ovensa jo edellisenä päivän. Tämä jäi harmittamaan, sillä juuri silloin olisi ollut kokonainen iltapäivä käytettävissä taide-elämyksiin.

 

Mitä tästä kaikesta jäi mieleen? Tuli tutustuttua pieniin ja tuntemattomiin bändeihin, joiden joukosta löytyi pari helmeäkin. Välimatkat olivat kohtuullisia, mistä huolimatta kävelyä riitti laajan esitystarjonnan takia. Ruoka ravintoloissa oli hyvää ja juomien hinnat olivat sopivat. Kaiken kukkuraksi säät suosivat kävijää ja yleinen ilmapiiri oli viihtyisä. Jokailtaisen baarirundin lisäksi tapahtumasta jäi hyvin positiivinen mieli sen ohjelmatarjonnan monipuolisuuden ja TMW-rannekkeen kätevyyden johdosta. Lähtisinkö ensi vuonna uudelleen TMW festarille? Ehdottomasti!

 

Matkailu-Masa

Kuvat  Aku Kanerva

Yhteystiedot

Varauskaudella

ark.  klo 16.00 - 18.00

mob. 0503535134

matkailu@elmu.fi

www.facebook.com/Elmunmatkailu/

Ajankohtaista

Swedenrock 2020 matkalle ilmoittautumisia otetaan jo vastaan!
Lisätiedot matkasta ja esiintyjistä  
Paikkoja vapaana festarilipuilla Wacken Open Air 2020 matkalle!
Lisätiedot matkasta
Roskilde 2020 festarimatkan hinnat vahvistuvat lähipäivinä!
Lisätiedot matkasta